neljapäev, 19. veebruar 2015

Talvine vitamiinisalat idude, apelsini ja röstitud kikerhernestega.

Talvine vitamiinisalat
(ühele)

suur peotäis salatilehtede segu
3 spl rohelistest läätsedest idandatud idusid
2 spl karriga röstitud kikerherneid
1/2 apelsini

Haki salat suupäraseks, lõika 3 viilu apelsinist väiksemateks tükkideks. Aseta taldrikule salatilehtede segu, idud, kikerherned ja tükeldatud apelsin. Pigista segule peale teine osa apelsinist ning sega. Head isu!

Talvine vitamiinisalat


















Röstitud kikerherned

400 grammine purk konservkikerherneid
1 kuhjaga spl karri maitseainesegu (rohelise-kollase karri segu)
kvaliteetset oliiviõli

Kuumuta ahi 180 kraadini. Loputa kikerherned jooksva vee all ning jäta sõelale nõrguma. Kuivata köögipaberiga liigne vesi ning aseta kikerherned ühekordse kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lisa kikerhernestele maitseained ning õli, hõõru käega segu laiali. Rösti ahjus 180 kraadi juures 30-40 minutit. Naudi kerge snäkina või lisa salatile.

Kookosene kinoa-kikerherne karri köögiviljade ja shampinjonidega

Kookosene kinoa-kikerherne karri köögiviljade ja shampinjonidega
(viiele)

150 grammi kinoad
1 keskmine suvikõrvits
1 suur porgand
1 keskmine mugulsibul
5 küüslauguküünt
200 grammi shampinjone
400 grammine purk konservkikerherneid
400 grammi 17% kookospiima
1 spl rohelise karri pastat
1 spl karri maitseaine segu (kasutasin rohelise-kollase karri segu)
oliiviõli
meresoola

Vala kinoa sõelale ning loputa korralikult jooksva vee all. Pane kinoa soolaga maitsestatud vette ning keeda 15 minutit, seejärel kurna ning jäta sõelale nõrguma. Puhasta sibul, küüslauk, porgand. Haki sibul, lõika küüslaugu küüned pooleks ning lõika shampinjonid ratasteks. Kuumuta pannil õli ning prae seened koos sibula ja küüslauguga. Maitsesta soola ja pipraga. Samalajal lõika porgand õhukesteks ratasteks ning haki suvikõrvits suupärasteks tükkideks, lisa köögiviljad praetud seentele ning voki mõned minutid. Seejärel lisa karripasta ning maitseaine segu, voki paar minutit. Lisa pannile kookospiim, lase keema. Keera kuumust vähemaks ning lase tasasel tulel umbes 10 minutit podiseda. Vala konservkikerherned sõelale, loputa jooksva vee all ning lisa karri roale. Vajadusel maitsesta vähese soolaga. Viimasena lisa toidule kinoa. Serveeri ning naudi!

Kookosene kinoa-kikerherne karri köögiviljade ja shampinjonidega

teisipäev, 3. veebruar 2015

Idandamine klaaspurgi meetodil

Idandamine klaaspurgi meetodil

Idandamiseks on vaja:

2 klaaspurki
marlit/kurnamisriiet
kummi
vett
kvaliteetseid seemneid: läätsed, mungoad, sinepiseemned, kikerherned, lutsern, lambalääts, rõigas, redis, kress, kaer, oder, rukis vms

Asete purgi põhja meelepärased seemned või seemnesegu ning kata need veega. Leota seemneid 6-8 tundi. Aseta purgile kurnamisriie ning kinnita see purgi avale kummiga. Kurna seemnetelt läbi kurnamisriide vesi ning vala läbi kurnamisriide seemnetele uus vesi, loputa ning kurna uuesti. Aseta klaaspurk kurnamisriidega kaetud ava all pool teise purgi peale ning aseta purgid pimedasse kohta. Loputa seemneid 2-3 korda päevas. Idud on valmis 2-4 päevaga.

NB! 1 tl seemneid annab umbes 4 tl idusid.

Idandamine klaaspurgi meetodil

Põdraliha hautis

Põdraliha hautis
(viiele)

300 grammi põdrafileed
400 grammi konservkikerherneid
270 grammi porgandeid
150 grammi punast mugulsibulat
150 grammi valget mugulsibulat
150 grammi suvikõrvitsat
20 grammi küüslauku
30 grammi rohelist sibulat
200 ml punast veini
1,5 spl kanarbiku mett
meresoola
pipart
kookosõli

Kuumuta ahi 130 kraadini. Koori porgandid, sibulad ning küüslauk. Lõika porgand ja suvikõrvits jämedateks ratasteks, lõika mugulsibulad sektoriteks, haki roheline sibul. Lõika põdrafilee suupärasteks tükkideks. Kuumuta pannil õli ning prae liha pruunikaks. Lisa lihale porgandid, suvikõrvits, sibulad, küüslauk ning kuumuta. Viimasena lisa punane vein, mesi, sool ja pipar, lase veinil pisut aurustuda. Kurna kikerherned sõelale ning loputa korralikult jooksva vee all. Lisa kikerherned segule ning tõsta segu kaanega suletavasse ahjuvormi. Sule ahjuvorm kaanega ning küpseta madalal temperatuuril 5 tundi. Serveerimisel lisa värsket basiilikut, tüümiani või rosmariini.

Põdraliha hautis